sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Apple pie



Tarjoilen tässä teille nyt monissa tuvissa ajankohtaista omenatulvaa helpottamaan amerikkalaistyyppisen omenapiirakan reseptin, jonka alunperin otin käyttöön Pirkka.fi-sivulta. Lisäkkeeksi vaniljakastiketta tai -jäätelöä, tai miksei molempiakin jos olet hurjalla tuulella. 


Apple Pie

Taikina

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita tai margariinia
1/2 dl kylmää vettä

Täyte

1 kg happamahkoja omenoita
1/2 dl sitruunan mehua
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
25 g voita tai margariinia

Hyvä, tarvitset siis kilon omenoita. Kotimaiset happamat pikkuomput käyvät tähän tarkoitukseen paremmin kuin hyvin, mutta jos teet tätä sesongin ulkopuolella myös muu lajike maistuu yhtä hyvin.
Tämän reseptin pitkäpiimäisin vaihe on ehdottomasti omenain kuoriminen ja paloitteleminen, joten varaa siihen aikaa ja pitkämielisyyttä. Hyvä musiikki jouduttaa työtä kummasti! Omenoiden jälkeen on hyvä samalla höyryllä kuutioida voi pienehköiksi kuutioiksi. Voit sekoittaa taikinan joko valitsemallasi kodinkoneella, tai käsin. Itse käytin vanhaa kunnon murotaikinan nyppimistekniikkaa, ja lopuksi puukauhaa nesteen lisäyksen jälkeen. Tee siis valintasi keittiön varustelutasosta riippuen!
Taikinaa on hyvä lepuuttaa jääkaapissa ainakin puolisen tuntia, se on koostumukseltaan samantyyppinen kuin vaikkapa piparitaikina, ja on siksi helpommin käsiteltävissä kylmänä.
Sillä välin kun taikina odottelee kaapin pimeydessä, voit sekoittaa täytteen aineet keskenään ihanantuoksuiseksi tahmaksi ja lämmittää uunin 200 asteeseen.
Kun taikina on sopivasti viilentynyt, voit jakaa sen kahteen suurinpiirtein yhtä suureen osaan ja pyöritellä niistä pallukoita. Kauli molemmat pallukat littanoiksi, hieman valitsemaasi (ja jo voitelemaasi) piirakkavuokaa isommiksi. Lätysköistä on tarkoitus tulla suht' ohuet, älä huoli. Asettele toinen kaulittu pallukka piirakkavuokaan, ja kaada täyte sen päälle. Viipaloi täytteen päälle muutama siivu voita, ja nyt viitseliäisyydestäsi riippuen voit joko suoraan taiteilla toisen lituskan pallukan kanneksi, tai jopa leikata sen siivuiksi ja askarrella siivuista piirakan päälle vaikkapa sellaisen pärekorikuosin. Pääasia on, että piirakka päätyy lopulta uuniin noin. 35 minuutiksi.






Ja tietenkin lopuksi se tuskallisen pitkä odotus, että piirakka jäähtyy kiehuvan kuumasta syötävän lämpimäksi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti